Tamkattens lilla universum

För utomstående ter sig den tama kattens liv plågsamt enformigt. Ibland sitter hon, den enda tamkatten jag känner, på fönsterblecket och stirrar ut mot den öde lekplatsen på ett sätt som påminner om när vi människor gör likadant. Katten tänker antagligen: livet utspelar sig antingen här inne mellan fyra välbekanta väggar eller där ute, i det blygsamma området nedanför balkongen och buskarna närmast parkeringen. Längre än så sträcker sig inte den tama kattens universum.

Katten vankar av och an i lägenheten och suckar väl kanske inte direkt, men den ger ifrån sig ett bekant läte, som inte kan tas för något annat än en ren missnöjesyttring. Till och med gardinen förstår att här vädras missnöje över hela artens existens och makar på sig för att ge plats åt katten.

Tydligen avspeglar sig missnöjet bland tamkatter även i valutgången i politiska val, där tamkatter för det mesta röstar på populistiska partier. Annat är det med vildkatter, som enligt all tillgänglig forskningsdata lägger sin röst på etablerade mittenpartier – bortsett från val till Europaparlamentet, där valdeltagandet bland katter överlag är pinsamt lågt. Klokt folk menar att orsaken till det är att EU är ett territorium som svenska katter, vilda såväl som tama, känner sig hjälplöst främmande inför. Det är så långt ifrån det blygsamma området nedanför balkongen och buskarna närmast parkeringen man kan komma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s