Dagens ord: Wordy

Wordy benämner man någon som är rik på ord. Ofta kallar man någon wordy som skriver omständligt och onödigt långt. Däremot tycks det som om ordet saknar motsvarighet i den svenska vokabulären.

På Google ger sökordet ”wordy” inte mindre än sju miljoner träffar, men så gott som alla sidor är skrivna på engelska. Avgränsar man sökandet till att bara omfatta sidor skrivna på svenska får man egentligen inte upp något av betydelse. Just därför finns det anledning att stanna upp vid ordets innebörd och betydelse.

Till mig kom ordet via en amerikansk teveserie på Netflix. Jag vill minnas att det var en scen där en skolelev blir uppläxad av sin lärare för att han använde för många ord för att beskriva något som egentligen var väldigt simpelt. Fler ord än vad som behövsdes. ”Thomas, your fantasy is great but your text is too wordy”.

Den definition av wordy som jag tycker är mest lämplig är den som lägger mer tonvikt vid den positiva betydelsen av ordet. Jag tänker att en person som älskar sina ord är wordy. Det är någon som älskar sina ord så mycket, att hon förser sina meningar med ett överflöd av ord.

Själv är jag definitivt too wordy. Jag kämpar ständigt med ett överflöd av ord i mina texter. Min önskan är att så småningom bli mer noggrann med orden, mer sparsam, mer kortfattad.

Helt klart är i varje fall att ordet wordy är en otroligt träffsäker benämning på hur många av oss beter oss i skrift. Men framför allt beskriver det ett passionerat förhållningssätt till ord, som inte nödvändigtvis måste vara negativt – varför definitionen av wordy behöver breddas och inte endast förklaras som omständlig eller långrandig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s