Varför behöver vi sova så mycket?

En arts behov av sömn är i huvudsak biologiskt betingat. Faktorer som spelar in är exempelvis hur väl en art har anpassat sig för att kunna spara energi och leva säkert. Giraffer klarar sig på fyra och en halv timmas dygnsvila, medan elefanter bara sover tre timmar per dygn. Och människan?

Som bekant behöver de flesta av oss åtta timmars sömn för att kunna fungera normalt. Det motsvarar en tredjedel av dygnets 24 timmar. Tänker man sig att vi i snitt lever tills vi blir 90 år, kan man ganska snabbt räkna ut att vi ”sover bort” 30 år.

Säg mig, är det inte en svaghet att människan som art måste sova så förbaskat mycket? Föreställ er vad man hade kunnat åstadkomma på 30 år – om man hade fått leva 30 år extra.

Trots all den miljöförstöring som vi ägnar oss åt, kan människan ändå åstadkomma fantastiska saker, och helt säkert gör tekniken märkvärdiga framsteg för varje dag som går. Hur kan det då komma sig att vår art inte vet bättre än att sova bort en tredjedel av den sammanlagda livslängden? Jag tycker att det är en svaghet, en riktig skamfläck på en annars ganska framgångsrik art. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s