Instinktslivet är aldrig långt borta

Om det är något jag minns särskilt från min skoltids historieundervisning, är det lärarnas genomgångar av medeltiden. Jag gissar att det är för att medeltiden på många sätt verkar ha varit en ytterst svår och mörk tid. Digerdöden, häxjakten, trångboddheten och gudfruktigheten är sådant som både känns skrämmande och främmande i dagens Sverige.

Samtidigt finns det liknande problem idag. Om man gör en internationell utblick stöter man på problem som resistenta bakterier, Ebolavirus, en skenande klimatkris och reaktionära politiska krafter i regeringsställning runtom i Europa. Det är nästan så att man får anledning att fråga sig vad som egentligen har förändrats sedan 1300-talet.

Mycket har förändrats! Det kommer man snart fram till, om man betänker saken närmare. Dessutom har förändringarna varit till det bättre. Men jag kan ändå inte låta bli att stanna upp vid den här frågan emellanåt. Vad har egentligen skett på 1000 år?

I fredags satt jag till exempel som vanligt på krogen. Ett dunkelt belyst vattenhål någonstans på Södermalm. Ölglasen klirrade högt, och runtom mig satt berusade människor med köttröda ansikten och ölskum i skägget. Jag observerade de drickande och undrade för mig själv om de är lika noggranna med att få i sig den mängd vatten som Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska dricka varje dag. Antagligen inte. Någon började plötsligt ropa och skrika okontrollerat. Ett omisskännligt tecken på fylla – den här mannen var nu bortom all förnuftsmässig kontroll. Jag följde honom med blicken. Plötsligt tappade han balansen och tog stöd på en stol som hörde till grannbordet. Runt bordet satt ett gäng tjejer som han hälsade på genom att ropa något ohörbart och anlägga ett ansiktsuttryck, som var tänkt att se charmigt ut. Tjejerna tittade inte ens åt hans håll. Där och då tänkte jag för mig själv att man antagligen höll på exakt så här för 1000 år sedan.

Sedan blev det slagsmål på krogen. Jag ska inte hyckla och påstå att jag aldrig varit i slagsmål, men det här handgemänget blev liksom det som avgjorde saken: det primitiva instinktslivet ligger aldrig särskilt långt borta för oss människor, vare sig vi är utrustade med iphones eller spikklubbor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s