Porer mot omvärlden

För varje mänsklig cell finns det – brukar man säga – tio bakterieceller. Man brukar också säga att vi bara till 10 procent är människa, de resterande 90 procenten av oss består av olika sorters bakterier. Bara i näsan kan forskarna hitta 800 olika slags bakterier.

Ett annat sätt att se på bakterierna i våra kroppar är att se det som att vi aldrig riktigt står för oss själva. Vi är aldrig riktigt ensamma. En tröstande tanke för alla ofrivilligt ensamlevande! Hela tiden interagerar vi med andra individer, genom våra bakterier på tungan, i underlivet, via porerna på huden – med eller mot dessa andra individers vilja. Bakterieutbytet sker i tunnelbanan, på bussen men också när vi klappar katten som stryker omkring i kvarteret.

Våra kroppar skyddar oss mot kemikalier och tryck utifrån och reglerar kroppstemperaturen men är på intet sätt någon sluten kapsel som definitivt stänger inne de celler, svampar och bakterier som rent fysiologiskt utgör oss. Hudens porer är små hål mot omvärlden som både gör oss mer världsvana och mer sårbara, och när vår hud möter främmande hud är det skönt men också livsviktigt. Många studier visar att kortvarig beröring tenderar att göra oss mer samarbetsvilliga.

Studierna visar också att utan beröring kan man drabbas av hudhunger, en sorts längtan efter hud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s