Har vi kontroll över vårt beroende?

Å ena sidan, att som social varelse bli accepterad och känna sig behövd av andra sociala varelser är, precis som för miljontals år sedan, grundläggande för det sociala samspelet, för att gruppen, flocken, arten, ska fungera och utvecklas. 

Å andra sidan, sättet vi reagerar på kändisarnas liv när det presenteras för oss i våra sociala medier, avunden som då letar sig in i våra blickar, har vi kontroll på det? I och med globaliseringen och digitaliseringen, som är relativt nya fenomen, purunga sett i relation till vår arts historia, sköljer nu en tsunami av förebilder och berättelser om framgång över oss, som många av oss inte klarar av. Vi kan lura oss att tro att vi är starka och självständiga men inför reklampelarna i tunnelbanan mjuknar vi snabbt, avundas ibland, skäms ibland, och så fort tankarna eller konversationerna gör ett uppehåll faller blicken på de retuscherande ansiktena och vi blir bräckliga, små, svaga, fåfänga, lätta att förföra, lätta att förstöra.

Jag tror att vi långt ifrån har kontroll över vad innehållet, bilderna och berättelserna, i kändisprogrammen och Instagramkontona har för effekt på oss. Att vi, eller i alla fall somliga av oss, är beredda att gå nästan hur långt som helst för det där erkännandet, klicken, liksen, är inte det en evolutionär svaghet? Bekräftelse är viktigt, men också oviktigt, vårt behov av den har tagit människan ända hit, men måttstockarna har blivit skeva, extrema.

Dukar vi inte under av klimatförändringarna, dukar vi under av inre stress. Jag tror inte vi kommer att märka det förrän det är försent, som vanligt. Utvecklingen går så snabbt och vi är mitt i den. Även om det finns gott om debattörer och forskare som försöker höja ett varningens finger för att vi inte ska spegla oss för mycket i kändisarnas omsorgsfullt redigerade verklighet, kommer vi att vara för insyltade i allt när vi fullt ut inser faran i det. Kanske är vi redan för beroende för att kunna lösgöra oss?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s