Musiken i musiken

Jag tycker jag är bra med ord men jag kan omöjligt göra anspråk på att beskriva musik så att det känns rättvist mot musiken.

Jag kan vara hur bra jag vill med orden men det betyder inte att jag kan återge en bestämd låt, så att det helt och fullt känns som att läsaren också hör vad jag hör. Jag skulle kunna skriva en hel bok om en enstaka låt men samtidigt känna att jag misslyckats med att förmedla den känsla eller snarare det tillstånd som jag anser att tonerna och sången försätter mig i.

Om jag lutar huvudet mot stolens nackstöd och blundar, om jag sätter på Abbas Lay all your love on me och gör mitt allra bästa för att försöka klä själva musikupplevelsen i ord överväldigas jag av intryck och associationer redan efter tjugo sekunder. För mitt inre spelas en enstaka scen ur min barndom upp, jag är sju år och står på en grusplan där jag för första gången får syn på en tjej som jag i samma stund inser är onåbar för mig, jag ser på henne och hon på mig men hon tittar med samma närvaro – eller ska vi säga frånvaro – som man tar notis om en obetydlig detalj i rummet. Hon begriper inte alls att min blick på henne är den hos en nyförälskad, både skrämd och överlycklig på samma gång: hon har ingen aning om vilka krafter hon satt i rörelse. Och än i dag, tjugofem år senare, väcker hon samma känslor till liv när jag lyssnar på Lay all your love on me. Minnesbilderna träffar mig likt giftpilar och i takt med låtens rytm. Men också andra sekvenser ur livet besöker och hemsöker mig.

Det faktum att musik kan vara så svårt att exakt sätta fingret på uppfattar jag som en klar brist både när det gäller min egen formuleringsförmåga och språket som sådant. Varför kan jag inte på ett tillfredställande sätt beskriva de sinnesstämningar som musiken ger upphov till? Det är så frustrerande! Kan inte språket bättre än så här? Hur bör musik rätt förstås och tolkas av oss människor om inte med ord? Kanske är det endast genom att själv musicera som man kan gestalta musiken i musiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s