Innan Big Bang

Häromdagen mottog astrofysikern James Peebles 2019 års nobelpris i fysik för sina teoretiska bidrag till vår förståelse av universum och jordens plats i det. Han har bland annat varit med och utvecklat teorierna om den kosmiska bakgrundsstrålningen. Peebles bidrag till trots vet vi bara vad fem procent av universum består av, resterande 95 procent är antingen mörk energi eller mörk materia. Men utan Peebles med flera andra hade vi inte ens vetat det.

Vi lever i en intressant tid när den nya teknologin – vilken i sig också utvecklas – hela tiden gör hisnande upptäckter. Hur var det att leva i en tid då den vedertagna skapelseberättelsen inte var den om Big Bang, när denna inte alls ens fanns till hands, utan när man även som vetenskapsman behövde förhålla sig till vad vi idag skulle se som högst bristfälliga tankemodeller om universums uppkomst? Kanske var det ungefär som idag: Vi tror att vi är något stort på spåren, men sedan kommer det en lika revolutionerande teori om några decennier och kullkastar allt eller sätter bollen i rullning igen, mot ett nästintill oöverblickbart fält, och så börjar det om igen.

Det ska dock sägas att alla fysiker inte är övertygade om att det finns mörk materia eller mörk energi. Somliga menar att det är ett räknefel i en förenklad uttolkning av Einsteins relativitetsteori. Mörk materia eller inte – det faktum att vi inte förstår universums krängningar bättre än vad vi faktiskt gör, innebär, precis som för ett par hundra år sedan, att vi vet otroligt lite i förhållande till vad som finns att förstå av det vi kan se – och då ska vi inte ens tala om det vi inte kan se, men som vi anar finns där (bortom det observerbara universumet).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s