För att optimera njutningen

”Känn nu efter ordentligt”, säger jag uppfordrande till mig själv, medan jag tar en tugga av en kycklingwrap av ett bestämt märke: något som jag vet brukar smaka gott. Jag säger det i ett desperat försök att förhöja upplevelsen. Är rädd för att något går förlorat om jag inte stannar upp och tänker på att njuta. Och jag säger det för att dagens samhälle uppmanar mig att maximalt optimera och effektivisera vad helst jag än företar mig i stunden. (Sociologen Hartmut Rosa har sagt att allt vi senmoderna människor kan varsebli ”tendentiellt står under en optimeringspress”.)

Det är trist att det är så, för så är det. Å andra sidan känner jag inget annat förhållande till världen. Bara glimtvis kan jag finna mig i en äkta, verklig relation till tingen i världen. Det är de ögonblick vi brukar referera till som magiska. Stunder då vi hamnade i ett flow eller hade ett moment med någon. Då anar vi något annat, men vi kan inte fånga det. Det låter sig inte fångas, mätas, vägas, styras eller optimeras.

Annars ska allt gå så snabbt, vara så effektivt som möjligt och ge så goda resultat som möjligt. Kan ingenting få finnas och existera bara för sin egen skull?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: