Fredag på en torsdag

Det är torsdag men det känns som en fredag.

Hur ofta erfar vi inte något liknande? Det visar enligt mig på hur sköra våra kategorier är. Samtidigt säger det något om hur de känslor som vi förknippar med dagar som fredagar inte låter sig stoppas in i några kategorier. Vad vi känner inför, säg, fredagar utifrån gjorda erfarenheter överstiger vida den strama och konventionella syn vi har på konceptet fredagar. Ändå envisas vi med att försöka fastställa vad en fredag är.

När något som liknar en fredag inträffar på en torsdag blir det tydligt att våra kategorier inte bara är sköra utan också hjälplöst trånga. Kategorierna är fördomar. Och det händer att de fördummar oss. Och något som är typiskt för en fredag, något festligt som var på väg att blomma ut en torsdag, höll sig räddhågset borta, blev skrämt, eftersom vi klamrar oss fast vid föreställningen att en fredag är en fredag.

I stunder som denna kan jag med hela min kropp erfara en stark känsla av att allt vad vi håller för sant är byggt på lögn. Naturligtvis skulle det ställa till det för oss om vi inte kunde hålla isär dagarna, vad nu en kategori som dagar från början härstammar från.

Vad jag tror att jag försöker säga är att om alla våra begrepp, alla våra kategorier, all vår kunskap, en gång har skapats av oss, kan allt detta också kapas av oss, manipuleras. Till och med raderas.

Lika sant som det är att det idag finns en verklighet där dessa kategorier äger relevans och aktualitet, lika sant är det att en annan verklighet är möjlig, där andra kategorier kan uppstå och se ut på helt andra sätt. Det skulle kunna vara fredag oftare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: